cerita intern


Betul cakap ana;
time nk cari placement utk intern ni la kita tahu perangai manusia mcm mana
ada yg ribut, ada yang kalot, ada yg suka bangga diri, ada yg suka tunjuk hebat and xkurang jgak ada yg xcukup dgan satu smua nk dirembatnya, then ada jgak yg give up terlalu awal, ada yg berpuas hati takat mana yg dpt and mcm2 lagi la.
erm..macam2..baru nk intern je pon.
yg ribut and kalot haruslah kan sbb placement susah nk dpt utk batch ni.
yg xtahan tu dgan org suka bangga diri dgan apa yg dia dpt.
owh. ini x tahan. bisa mengundang kemarahan.
well, we must admit that some of us were not that good, baik je xckp apa
kadang2 terasa jgak weh.
kalau sekali xpe ni berkali2.
ermm..ntahla..kita xtahu niat dia apa kan.
apa2 pun kawan, lain kali tu jaga percakapan and perlakuan
kadang2 maybe kita xsedar perbuatan kita tu mengguris perasaan org lain
i'm not saying that i'm that good
tapi kita sama2la beringat okay..
let's just say

situasi:

so far dh dapat 5 offer. still xtau nk pilih yg mana. ermm dilemma la mcm ni.


so what if ada someone yg still xdpt placement baca? 
how will it make them feel?
of course diorg akan sedih kan.
yes, memang rezeki dia
but u shouldn't say such statement to others especially in public
always jaga hati org lain
we never know what will happen in the future
lagipun kita kan bersaudara

situasi yg seterusnya

A: weh, ak dapat company X
B: owh..ak dpt gak company tu tp ak reject. ko dapat tempat yg ak reject la tu.

dear, whatever it is there must be some reasons why u reject that offer in the first place
dh bukan rezeki ko rezeki kawan ko xperlu la ckp mcm tu
maila beribu company pun tp kalau bukan rezeki ko tu mmg u will always find a reason to reject it
in conclusion it is not because of u that ur friend got it there
it is because rezeki kawan ko mmg dh kat situ
so dia dptla situ. 
there's no need for u to go around and say that this friend got ur 'bekas'
it's not good. at all.

aish..cerita intern.
memang mcm2.
so dlm banyak2 kriteria yg disebut which one am i?
haha i would say that
i'm the one who give up too fast and still not certain of what i want in life.
the desire is there but i think i'm just too afraid to grab for what i want.
guess i'm still not ready.
but i hope that i will be ready when i'm in final year.
cause i want to secure my job before i'm graduating.
Insyaallah :)

overall
xkisahla mana2 pun kita dapat 
kalau kita xbelajar apa2 from that it will be a total loss and useless for us
so, blajarla from our workplace
gain new experience
and learn something new
kat mana pun kita dapat, tu dh rezeki kita
remember that Allah will give you what u need rather than what you want.
hold on to this strongly and u will never feel regret nor sad. ;)

*cerita di atas bukanlah dituju utk sesiapa. but for everyone to always remember that our actions can sometimes hurt other people without we realize it. 
and also, niat kita kadang2 baik tapi sometimes people might not understand what we are doing. so in the mean time, lay low and be humble. 

let's get through this. together. :)

6 comments:

kiorsly said...

hei mata panda! nak aku direct kan tros ma org tu?? hehehe :P hehehe. nasib la aku ni diam2 je kan.. hahaha. kisah aku dpat sini sana pun org2 trtentu je tau. tp disebarkn.. tp x da niat nk buat org jeles. tapi at least, aku bntu gk kwan2 aku. cam iqram, syafik. dorg x dpat plcement lg hari tu, siap aku yg tolong dorg kol lagi even aku ni pekak2, english ke laut, dah la kena study for PSLP paper time tu.. sal esoknya ada PSLP.. tp I spent some time, for my friends. sbb I know, aku x kan tenang kalo dorg x dpat. sedih gk hari tu dorg x dpat.. aku yg lgi kalut. tolong2 kol sana sini, cari idea, push2 dorgg.. bukan ingin mmbanggakn diri, just as nasihat tuk kpda di luar sana. kawan, sama2 susah. sama2 senang. sbb aku sngt2 syang kawan2 aku. sbb dorg slalu jek bntu aku. so, it is time for me to stand up for them. apa2pun, aku yakin izzati patrick juga akan buat yg sama tuk GPL and ngan yang lain2 juga kan.. hehehe. pnjangnya komen.. apa2pun, good luck for intern weih.. :)

Izzatipatrick said...

perghh panjang gla komen lolie haha
bagos2..ni la example yg sepatutnya kita contohi wahai rakan2..byak dpt tp x gtau smua org and x bg org down jga sbb dpt tmpat yg direject oleh beliau..hehe aah hruslah..susah senang kita sama2 barulah kawan namanya..takat nk bangga diri mcm tu susahla..org pon marah..oraitt thanks for the komen goodluck intern juga :)

miramisao said...

arghh bc post ni rasa cm xsgke dpt lalui susah payah mencari intern bersama-sama kawan2 yang sangat memahami.

Seriously, masa da dapat tu rasa relief but at the same time rasa sangattttttttttt risau utk kawan2 lain. Siap tnye company yang col tu leh xrekemen kan org.kat situ aku rasa what friends for? So sbg kwn aku rasa mmg WAJIB aku tlg kwn aku yang lain. Susah senang bersama.

Betul cakap lolie, mmg sangat2 risau bile kwn2 kite xdpt lg. Rezeki tu Allah dah tetapkan, tiada istilah kau dpt tempat aku reject. sbb tu org kata kerana mulut badan binasa. So kite kena jg hati dan perasaan org. fikir dulu b4 cakap. hehe pesanan utk diri sendiri jugak.

So zati n lolie, Good luck intern. untuk kwan2 len, good luck jugak..

Rindu GPL, rindu kawan2, rindu chemyjan09...

Izzatipatrick said...

haaa tudia..ak memang menantikan komenmu wahai misao hehe

yup. agreed. bab kawan and bab rezeki.

harapannya supaya kita sentiasa beringat di masa hadapan kelak.

saya rindu sama GPL juga sama kawan2 sama..huhuu sadd

*nasib baik intern dok skali hehe :D

miramisao said...

cett tunggu komen aku pulakk. rindu aku lettuuuwww

Izzatipatrick said...

haha ya la weh..tgah menunggu ko update haha