Manchester I am here!!


Hyeeeee

Again it's been a looong time. Just got the internet connection last friday and been busy after that,
Busy sgt padahal malas haha
So it has been 24 days I am here in Manchester!!!
I must say that feeling is so surreal!!
Dream comes true if I must say. Dulu time kecik2 slalu berangan nk belajaq kat Norway la Scotland la owh innocent me don't know it is very hard to go there unless ur parents super kaya and boleh self-funded bolehla kan

The departing


So I departed on the 7th/Sunday and arrived early Monday

Thanks a bunch to yg sanggup dtg KLIA to sent me off
My parents of course, sabb, arina, wan, yan, dayu, zek, azzam, dayang, peah, eyda, ayish, and amaq la kan walaupun mcm hindustan sikit appearance tu haha
Thank you semuaaaa I'll try my best and finish this gracefully*boleh gitu? haha



The arrival


Seingat akula kan, we arrived around 7 am kot. Sejuk baqhanggg and I only wear 2 lapis baju macho sgt bak kata dayu haha. The Manchester airport was surprisingly small. Well maybe sbb dia bukan main city kot I mean not the center of everything for UK. Rasa mcm airport kat aloqstaq lagi besaq hewhew. Nasib baik kitorg ada budak2 MCOT dtg jemput. Kalau x memang gayat la jgak kan nk gagau rumah haha. Teksi dia unik sgt one of a kind rasa. Kami ad dlm 5 org campoq dgan budak MCOT 2 org tu and beg kami banyak kot. Mungkin ada 6 beg. Teksi tu dhla xdk bonet tp seat dia mcm boleh lipat2 so muat je nk sumbat beg and kitorg skali. Kagum tibah. haha. Dah smpai rumah apa lagi yaww jetlag sokmo. Sini beza dgan Malaysia lamabt 7 jam. First day tahan jgak mata xnk tidoq teruih tggu ja smpai pmlm baru tidoq. The day after that, my biological clock is fixed. hehe. Rumah kitorg ni ada lagi senior lagi 2 org so memang lega la kan diorg bgtau smua yg kitorg perlu tahu and plus diorg sporting gloss so mmg best laaaa mcm xnk bagi diorg balik Malaysia pon ada haha.




The university

Hurm. UoM ni bukan mcm universiti yg mostly kat Malaysia yg centralize everything (department,class,lab,hostel) in one place. It is more spreading along the Oxford Road. So jalan kat road tu je building school dia merata2. Hostel pon lain2 widely spread gitu. Kitorg pergi second day ke third day ntah untuk register. The funny thing is, diorg nk tgkap gambar untuk letak kat student ID mcm ni je; 


Situation: 


Me: *Waiting for the handsome bro to key in my information in the system

Le bro: Okay so you want to use the photo in ur profile here or retake
Me: Retake please. *Of course la kann kalau x nnt lpas print gambar pecah ittew xsuke
Le bro: Okay can you look at the camera
Me: Where? Oh you mean here? Okay *Fyi, I was sitting next to him and in front of me ada kamera yg kecik tu yg link terus dgan laptop. More to webcam I think but the external one. And plus, behind me ada org tgah dok beratur nk register jgak kot plus backlight sbb blakang ada cahaya masuk kot tingkap dlm dewan tu. 
Le bro: Okay here *dia dh snap dlm 5 kali dhla xkira
Me: Retake 5x

Last2 give up dhla xkira, kepala senget, balakng ada org, backlight hurm baiklahh nothing to be fancy about the student card now that you are a master's student. Teringat dulu time nk buat student id kat UTP dgan background ada siap ada lampu bagai ni hurmm they don't really care about that. X penting mungkin. Okayy haha


The environment


The environment here in Manchester. Okay I will narrow it down, at my house; it is super dirty! Pelik kan. Maybe sbb my area is highly-populated with mostly immigrant. Mostly from Pakistan. Even my landlord is a Pakistani but he doesn't stay in this area. Mcm serius jalan depan rumah kitorg tu kotoq gilaa sampah merata2 okay. Actually I was surprised of that. Tap actually sbbnya kitorg ni dok area Rusholme. Area ni mmg terkenal dgan immigrant kot. Ada curry mile kat sini. Penuh kedai2 masakan arab baqhanggg like penuh along the sides of teh road. Pengsann asyik makan kambing haha. The environemnt in city is for me okay kot. Xla hectic mcm KL kan sbb it is not that quite big city pon. Biasa2 ja. So okayla xserabut. And the transport mmg xde problem. Bus diorg mmg tiptop okes. Mostly dua tingkat and banyak plus cover a wide area. Train pon ada tp yg tu mostly untuk yg nk commute jauh2 la. We haven't tried it though.




P/s: Awal2 macam jakun gila smua benda nampak cantek smua nk tgkap gamabq. Even if it is a flower at someone else's house. hahahaha












The weather

Sometimes it is sunny, windy, rainy but sentiasa sejuk for me. But the least that I can wear to go out is 2 lapis. Paling banyak haritu 5 lapis baju haha. Gemok sbb baju kayy. Rumah xpayah letak kipas pon. So kalau summer xtaula kan nk buat mcm mana. Kadang2 rasa mcm rimas sbb xdk pengudaraan habuk byak glos mcm xpaham whyyy haritu dh 3 kali vakum but still I can see them everywhere haha.


Okes. xlarat dh nk taip sekarang 1149 pm kat Malaysia 649 am sedih kan. I nk tido uoll bangun. sobsss. All in all thanks for all the wishes the prayers  and also the presents. Loveyouall. ;)










No comments: