fun facts about smiling :)

This is just a copy-paste facts okeh
so just scroll down, and read it :)

1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon. See..xpayah pun penat2 nk berjoging bagai..senyum 24/7 pun dh okay tau!

2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut ‘tersenyum’ dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak. So, if smiling slow down the blood flow from sinus to the brain? what will happen?? haha..dono2..

3. Apabila darah yang ’sudah sejuk’ ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan ‘gembira’. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi. Okeh so, no frowning, just smiling okayyy :D
4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.



5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa. 100 times = 10 minutes exercise; 3 kali seminggu setiap sesi 30 mnit so, 900 times of laughing within one week equal to 1 hour and 30 minutes of exercising hehe

6. Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Justeru, tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan. yaa..otw deng! haha

7. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis ’stress’ iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8. Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa.
Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon ‘endorphins’ dan hormon ‘neurotransmitters’ dan penurunan tahap hormon stress ‘cortisol’ dan ‘adrenaline’ .

9. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

10. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung. Erk! adakah sbb tu ak ada low blood pressure? sbb ak asyik senuym slalu? haha XD

11. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.

12. Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa ‘mengurut’ organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru. So every time of lecture just smile okeh..walaupun xpaham kita senyum jee..lpas2 tu komfem paham hehe

13. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

14. Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, cuma sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.

15. Pujangga menyebut :

” Senyum itu kelopak. Ketawa itu bunga yang sempurna kembangnya”. Jadi rakan taulan sekalian, jangan lupa untuk senyum, sekerat atau meleret tak kisah lah jangan senyum sinis dah lah tu tak baik tau dan kalau ketawa tu jangan keterlaluan plak cukup sekedar
sahaja ok. Kan bersederhana tu amalan yg mulia :D


okeh..malas dh nk describe, the conclusion is, just keep smiling even when u are encountering something which u dislike, just keep ur head high, and keep smiling :)


see? walaupun gigi sy itam sy senyum hehe :)

masakmasak

this is last week punya story
hehe..soo...what happen is i bought the multi-cooker hehe
and also some of other stuff like prawns, chicken, sayur bla3 okeh byak sgat sbnarnya hehe
soo..the first menu that we cooked is jeng3....
ikan bilis kentang masak merah hehe
it is tasty of course haha..
bila masak sendiri memang sedap
sbbnya, the fact is..ak dh muak and bosan makan kat lafe haha
so it is really great when we cooked it ourself hehe
okeh soo..day 2,3,4 bla3
kitorg masak tomyam, ayam masak kunyit, udang masak merah,
makaroni, sup sayur, bla3..
hee...now, we save at least RM 8/day
well, at least it is for me hehe..
okeh..yg tu je kot..nantila story2 lagi hehe..babai :)



udang nyonya betawi hehe..tempting gla gambar dia hehe..nk buat yg ni la nanti hehe



heee...sedap kn :)



udang black pepper :D



sotong oriental


kerabu sotong :D


heee...nk2 buat ni semua nanti :)




clean2

Operasi membersihkan dapur :D

hehe..ini adalah tajuk kita pada hari ni ye
tau apa yg jadi arini? hehe..aritu kan2
bila ntah, i don't remember it either hehe..
wan was feeling extra stress and me also
cause we are studying thermo that is haha
memang emo ye rakan2
so..what we do is..we did a little bit of cleaning at the kitchen
hehe..we did it all..clean the plates, glasses
tgok semua apa yg ada dlm rak tu 
and so far that we know that there are sooo many plates, mugs left by the previous seniors
there are at least 20 mugs left by them
a whole bunch of spoons and forks and also platessss
and also jugs, heater
hehe..that is so nice okehh
we also did some mopping here and there
i even clean up the freezer..haha..kat umah pun xpernah buat okay haha
and tadaaa~~ what do we know~
it is clean and clear, i love it! hehe
its all because of wan and noli hehe
want to see the pictures?? tadaaa~~

see2..kan dh lawa..hehe

tgokla semua notis ni..wan ngan ak yg lekatkan hehe

kami siap buat division kotak lagi tau..satu untuk pinggan, satu kitorg punya satu lagi diorg punya (juniorss)
hehe..so overall
ladies...marila kita sama2 menjaga dapur kita ye
sama2 guna sama2 la kita jaga na.. :D

Teluk Batik!!




16 July 2011
so, after a long day of movie marathon yesterday
i woke up at 6 the next day cause i am going to...
TELUK BATIK!! hehe
okeh, this is not my first time
2nd actually..except for this time
it is because of Moment to Share RSK
kitorg bertolak guna coaster
then ngantok2 nk tido xleh..huhu
sbbnya ak dok blakang skali and seat utk 3 tapi kitorg duduk 4 org
deng! haha..so..arrived at teluk batik
set up tempat bla3..tgkap2 gambar skit
hehe..ini mesti okeh! hehe



so..we wait for them to arrived
and at last, they arrived at around 11 something
this time, penghuni2 yg datang is bed-ridden
means, they haven't come out from their bed
so, mostly yg dtg semua yg naik kerusi roda, ada yg buta and ada yg kuat jgak hehe
dh smpai2 tu sembang2 skit..


okeh..dh sembang2..main game skit kat bawah tu
hehe..ak kna duduk dlm group 1..
ada ucop, faiqah, aidil and pakcik yg join group kitorg tersgatlah cool hehe
makcik tu pun okay..cuma dia xleh berdiri lama2 and duduk lama2
pastu cane eh? kitorg pun xtau hehe
1st game main boling kelapa
pakcik and makcik tu semangat gla nk baling
soo kitorg pun biar je diorg baling 2 org hehe
2nd game okeh..cari tepung dlm mentos hehe
ini sgat best..hehe..abis muka ak penuh tepung hehe
kitorg semuala..abis dpat bedak free hehe




ini dia pakcik yg cool hehe

okehh..soo..after that..main istana pasir..maybe? hehe
pakcik ni willingly nk duduk bawah pasir hehe
kitorg pun apa lagi haha
diorg ni buat six pack kot kat pakcik ni..nah tgok2



after that..ujan..so..kitorg pun berlari masuk k dalam gazebo dgan pakcik makcik sekalian pastu..ak pun pg la menyebok2 kat bbq punya site hehe 
                              sambil menolong sambil tu jgakla menyumbat hehe
dh abis semua..makan..then..err...
ak ngan wan pun basuhla pinggan mangkuk dgan diorg yg lain
adoii...byak betul..penat gla dh ak rasa..


okeh..limiey dgan sapa ntah tu pandai letak je..basuhnye x..hampeh tul haha

okehh..so..after that..diorg pun balik around 2 something kot
ak ngan wan dh xpg dh antar kitorg just bye2 je hehe
dh penat kot..dhla badan bau asap muka penuh tepung..huhu
dh babai2 semua..ak ngan wan cabut awal gla g naik coaster
kitorg xnk duduk belakang lagi skali hehe
dh okay semua..bertolakla pkul 3 something and we arrived at around 430 pm
balik2 mandi makan dgan ammaq hehe
malam tu ak tido awal glaa penat
lucky, ak xpyah jual nasi lemak esoknya hehe
so overall..memang best dpat spend time dgan pakcik and makcik sekalian 
there are only one more trip left..really looking forward to it :)

terrifying week



huahua..it is indeed a terrifying week for me and all of the chemy JAN10 students
haha..wanna know why?
it is all because, we got 4 paper straight; and it is only testssss


saya memang suka test banyak2
huhu..memang torture abis2an sebelum cuti mid-sem yang "panjang" tu huhu
so, it all started with ITM, followed by PROBSTAT, PI and THERMO
and lastly it was SEPRO but on the day that i was supposed to go home taking evening bus! deng
haha..jelesla tu xnk bagi org balik hehe
so, overall...bagi ak
memang hancur lebur huhu
because the fact is, i only managed to get myself rite on track with all the studying on that monday
cause, for the last week, i was totally busy managing KWN things 
huhu..KWN was on Saturday but the last 3 days were so HECTIC one
and on that SUNDAY, i got Moment to Share 1st trip la plakk huhu
so, ari isnin tu memang baru gaya nk satbilkan diri
tapi dikejutkan dgan paper straight smpai jumaat huhu


ITM; bulat2..ok xpa..bleh la hantam lagi jawapan dh ada hehe


PROBSTAT; errrr...apa ni semua?? soalan no.1 ja bleh jawab yg lain errr...apakah? haha


PI; huahua..soalan last sem punyala susah nk mampuih, skali sem ni, soalan no.1 senang gla tapi ak xleh jawab! aaaa..padan muka..dok fokus sgat soalan yg susah haha


THERMO; haha..anda memang hensem wahai lecturer, tapi mengapakah soalan anda begitu susah skali??
ak cuma bleh tgok hang ak ja dgan wan hehe..susah! xsama langsung dgan soalan tutorial


SEPRO; hahahahaha my mind is not thinking about u anymore on that day cause i want to go home so badly..hehe..soalan memang ntah apa2 ja kan..asyik senyum ja ak dh xtau nk hantam apa..
last2 skali ak cabut balik dgan wan..nk balik awal la kononnya..
alih2..hahahaha ak xbawak kunci bilik! deng..haha


so..overal..memang totally disaster for me..huhu..xpa2..test 2 ada lagi hehe..sila pulun dari skrang!