choices



currently doing my PSLP assignment 
tapi still xberganjak2.
kalau semua pun kna buat assumptions susahla cek oi.
bagila guideline skit ni x. aish.
konfius.
then it makes me think.
erm. 
dulu time blajar CPDC pun xberapa nk minat
bolehla blajar takat nk isi soalan final aritu huhu
ni skrang blajar PSLP pun xberapa nk minat.
aish. kalau mcm ni la gayanya dh dua major yg ak xnk ambik which are
Industrial Environmental Engineering and Process Analysis and Control
sobs. yg tggal hanya Gas and Petrochemical dan juga Process Plant Engineering
ermm..dilemma yg besar. sbbnye ak xtahu pun subjek apa yg related dgan major ni in which yg ak pernah blajar dulu.
still in haze. mungkin ak dh ambik tapi xtahu menahu. haha
owh. PPD related dgan gas and petrochem. so far still lagi berminat dgan PPD.
BERMINAT bukan FAHAM paham? hehe
but then, lambat lagi nk pilih major pun
adalah tahun depan nnt nu.
so, sit back and relax. just enjoy the ride. 
sempatl lagi nk consider all factor. hehe


okay. jom sambung assignment sambil tgok captain america yg hensem :3

it's just the beginning


hyehyehye
tadi baru je abis TEST 1 PPD hehe
bleh buat k tidak? selalu boleh buat tapi selalu jgakla xbetul haha
overall thanks Dr Ibrahim sbb bg soalan yg bleh lg tahu hujung pangkalnya..jauh berbeza drpd soalan TP pada suatu masa yg lalu
the rest, jom bercerita sambil tgok gambar hehe

tadi u kluar tapi i dh lupa cara nk buat u huhu

see, i can finally cross out ppd from the list and make a new list =.='

gembira gembira jgak sbb dh abis test PPD tadi 
but beware of what will come after that
check the planner. wuuuu

ad satu je smiley dlm ni. time nuzul quran. insyaAllah nk balik spend weekend di kampung halaman hehe

this date. dh settle. this one i story later. hehe

haa jam baru. baru beli gara2 terlepas sahur first time kat sini haritu. hehe
tadi i dh set. tapi knapa u xbunyi pun? k i yg xdgar? haha tido xsedar diri

arini dh ari ke 7 ramadhan. Alhamdulillah masih bernyawa utk berada di bulan yg mulia dan penuh keberkatan ini.
japgi nk pg masjid. smlm kitorg xdpt nk iftar kat masjid. makanan dh abis. sobs.
penyudahnya balik makan kat kafe and terawikh kat surau. 
but still, it feels nice. :)

kisah shabushabu dan karok.


Alkisah seminggu sebelum puasa, kitorg decide utk berjimba2 di shabushabu
beria2 nk pergi tp transportnya xd pon haha..namun terima kasih kpada encik2 yg hensem ini A squared kitorg pon berhasil utk mendapatkan 2 bijik kereta hehe thanks a bunch!
bertolak around pkul 6 kot and the drivers were me and yun. hehe..shhh don't tell my mum hehe
ni first time bawak kereta manual jauh2 at first cuak tp dh lama2 bolehla
biar lambat asalkan selamat hehe
safely arrived at the destination at 7 pm
tempat dh booked hanya tggu nk makan je hehe
pengembaraan kali ini disertai oleh wan, yan, yun, mira, misao, che', ana, and last but not least deva hee
yok lihat gadis2nya hehe


abaikan gambar yg tidak senonoh. haha




dh siap2 makan we all pergi karok plak yeahh haha
yg lawaknya kitorg masuk salah simpang AGAIN! and pusing pun kat tempat yg sama mcm 1st time dtg aritu
aish xbelajar drpd kesilapan betul haha
dh smpai tmpat karok ambik satu bilik mula2 sejam then tambah plak lagi sejam aishh memang kaki karok
suara ana sedap gla mcm dia fadila gitu
suara deva pon sedap jgak persis suara penyanyi2 hindustan tu fuhh cairr hehe
tepat jam 1202 mesin karok minta diisi lagi tapi kitorg decide utk balik je la dh lambat kot wuu
perjalanan pulang sgat mencabar sbb ak xnampak jalan
ha takut x? hehe..bukan xnmpak jalan actually x nampak line jalan and worst xtahu pun jalan ni lurus k bengkok?
haha..cuak ak..nasib ada co-pilot yg alert hehe deva thanks teman hehe..
that feeling bila nampak uitm sri iskandar
alhamdulillah nak smpai dh hehe..lega yg teramat
masuk2 utp antar yan and deva pergi parking then time lalu kat roundabout adala kreta ni yg berhenti kat tepi jalan tu
kluar2 penumpang je. erk. lari2 hahaha
jumpak encik boyfie yg baru pulang dari maple..terasa diri ini liar berjimba hingga tgah malam bersama girlfriends haha lulz ayat.
that's all. berjumpa di lain post. :D
ops sebelom tu group photo hehe

yan n deva xmasok sobs.

kehendak!


hye bertemu lagi di post ke-2 haha
kan i dah ckap. gian nk update ngehngeh
kali ni bukan nk ckap pasal puasa atau iftar
tapi nk citer pasal bisnes yg dijalankan oleh kawan baik sy iaitu miramisao
barang2 yg dijual smua from japan tau. first hand punya. no shipping cost included. semua murah2 plak tuu
wuuu..arini dh last day utk order and ak xorder apa2 lagi. huhu
ikutkan hati memg dh order 2-3 bijik kamera yg berkenan di hati
kalaula ada duit. kalaulaaa kann haha..masalahnya xde.
maka. maka. hanya mampu melihat dari jauh huhu..

one of the things that really attract me :
this!


seriously! NIKON 1 J1 astagaa apahal la yg cantek sgat ni? huhu..

dhla kaler putih. my color kot huhuuu come to me freely please. haha
harga from japan murah berbanding harga kat malaysia adala beza brapa ratus ntah
full detail of the price:

Price: RSP RM 1,600 (with 10-30mm kit) + Transcend SDHC memory card 16gb
RSP RM 2,250 (with 10-30mm, 30-110mm kit) + Transcend SDHC memory card 16GB

serius murah! tapi sobs. sedih dgan diri sendiri.

ni lagi satu

and ni jgak. huwaaaa saddd



tapi xpala..semua ni kehendak je ni bukan keperluan pun. 
kamera tu boleh guna lagi.
sempat kot nk kumpul duit before awak buat hal kn my pinky camera? :)

*ayat sedapkan hati sendiri. haha

Posa!


alhamdulillah..kita masih diberi peluang untuk menjalani ibadah puasa di bulan yg mulia ini
semoga ibadah kita diterima oleh-Nya insyaallah :)

dh 5 hari dh posa. alhamdulillah cuaca di utp sgat menyenangkan hati ini hehe
redup je slalu...kadang2 panas tapi xterik sgat mcm selalu
niat di hati nk buat catatan ramadhan la kononnya hehe tapi skrang dh hari ke brapa dh pon
xsempatla nk buat. malas. aish. xdk syaiton pon boleh dok malas lagi. adui. improve2 hehe
skrang tgah curi2 masa update blog
knapa curi masa? sbb tad tgah study ppd..jumaat ni ad test wuuu
kalau sem lepas killer subject adalah TP sem ni ak rasa PPD kot huhuu
tambah plak dgan lecturer 2nd yg monotone tu wuuu sad
yg bertone2 pon susah nk paham ni kan plak monotonous.
but then when i think about it, effect sgat k ad tone k x?
he is still delivering his knowledge and teach us.
guess it is just to attract our interest towards his lecture kot?
so, what's the complain about the lecturer being monotonous and all?
haha..biasala..manusia memang pandai mencari alasan. 

aish. lari dprd tajuk buat sementara waktu.
arini rasa mcm nk tulis byak2 lpas gian hehe
so, jom masuk ke segmen catatan ramadhan saya hehe

Ramadhan 01 
Sahur kat rumah. i would never ask for a better place, company and foods. 
it is perfect! :) mama masak nasi goreng udang besau hee makan smpai kenyang tergolek2 haha
tapi first day memang dugaan sbb demam teruk plak time tu huhu..hingus keluar mcm air paip batuk yg xberkesudahan..nk buat apa pun xlarat. nk lipat baju pun xboleh last2 tersadai kat kerusi tgok shah rukh khan kat tv3 hehe..ptgnya gagahkan diri ikut abah ke market. abah excited je mengajak kesian lak nnt pg sorg2 lak huu lgpun esok tu dh nk balik dh xsempat nk bermanja hee..dipendekkan cerita bukak puasa pon sedap hee..haruslahh makanan kat rumah kot..semenjak masuk utp ni xpernah lg dpat puasa kat rumah huhuu sad. mlmnya xdpat hadir ke terawikh lagi skali sbb xlarat sgat. mlm layan cerekarama tajuk Perempuan Neraka. Best! sblom tido mama paksa telan panadol. sempat lag berleter sbb xambik ubat ptg tadi..hee..iloveyoumum :)

Ramadhan 02
Sobs. lpas sahur dh bersiap2 nk bertolak pulang ke utp huhu..sedih. bas pkul 10 pg abah hantar. mama bekal sambal ikan goreng buat sahur. naik bas AB yg 2 tingkat tu. ak ni dhla xsuka bas 2 tingkat. kalau terpaksa naik pon mesti ambik kat bawah tp aritu kna dok atas plak huuu cuak..tido pon xbegitu lena seperti selalu. hehe ntah la betul k x haha mesej wan xberbalas jgak hehe..alhamdulillah smpai dgan selamat. wan dh smpai kat medan gopeng pkul 1 brapa ntah then tggu si dia dtg ambik. ngee..smpai bilik around 3 ptg then ptg tu kitorg beramai2 bertolak ke masjid utk iftar and terawikh. hehe..loike. of course la dgan geng GPL sy and yan juge hee..satu talam 7 org campur eiju. alhamdulillah kenyang :) solat terawikh first utk sy hee..

Ramadhan 03
Gara-gara baru balik utpla kononnya badan letih dan sebagainya maka maka kitorg x bangun sahur hahaha. walaupun dh ada 3 alarm yg berbunyi plus misscallsssss from our dearestss still xbangun jgak utk sahur hehe..lg tragik, tersedar pkul 6.23 pgi. dgan kalutnya ak bangun and cakap "Cepat2 bangun sempat minum ayaq ja ni" lantas tangan mencapai botol air mineral blue and teguk 2-3 kali sambil dlm otak berfikir "aish wan ni xmau bangun minum ayaq ka? satgi dh xboleh" terus teringat! dh masuk subuhla cek oi wuuu..menjerit sorg2 cuak dgan status puasa yg ntah batal x hehe..jerit2 kat bantal sambil tutup muka haha..then tido smpai xsedar diri utk ke kelas petangnye berbuka kat masjid dgan gegurls haha..

Ramadhan 04
Kali ni bangun sahur dgan jaya sekali. hehe..petang tu ada business meeting utk pcs. i think it went well. yg dh lepas biar je la rakan-rakan. ni ada satu lagi ni presentation hehe..lpas pcs trus jalan kaki ke masjid bersama wan. tersilap langkah menuju ke masjid. jalan yg dipilih sedikit jauh drpd jalan yg lagi satu. sedapkan hati dgan setiap langkah yg diambil utk ke masjid ada pahalanya hee..kali ni makan satu talam 6 org rasanya..ntah xingat hehe..tiap2 malam kitorg akan smpai kat bilik around pkul 10 mlm. okayla kalau duduk kat bilik pun bukan produktif sgat pon hehe..

Ramadhan 05
Kali ni pon bangun sahur. hee..yela sbb ak xtido pon..kononnya nk study ppd. memangla study tapi xabis2 lag pon hehe..arini xdk kelas lgsung sbb EEE dh abis lab plak dh xd minggu ni. so memang rilek je la kat bilik. study ppd lagi. hehe..petang tu pg beli tiket balik raya weee.. 16/8 woot2 xsabar nk balik hehe..dhla aritu birthday mama hee..smpai2 utp je terus siap2 pg masjid. lpas maghrib dh xtahan rimas dgan badan sendiri huahua..sbb xsempat nk mandi petang tu so ak pon balik..terawikh kat bilik je nk g surau xsempat huu..then tido and bangun semula utk study ppg lagi. haha..skrang tgah bau nasi yg baru diletak oleh rumet tersayang yg sudah pun tido ditemani lecture note ppd. hee..

so far that's it for my catatan ramadhan. hee..nnt kalau rajin sy update lagi ye. 
semoga ramadhan kali ini mengubah diri kita ke arah yg lebih baik insyaAllah.
skrangla time utk melatih diri :D

Guess who?


Who is Mr Ram?
Mr Ram is very special because he will only visit us once in a year for 1 month solid.
With his visit, he will bring us three main things which are:

1) Allah's mercy
2) Allah's forgiveness
3) Freed from Hell

therefore, may this holy month be a blessed one for each and everyone of us,
bring us closer to our Creator and be better than we are now.
may this will not be our last Ramadhan.
because there is so many things to learn and also improve.
if it is, may we grab all the chances and opportunity to be a better muslim.
InsyaAllah. 

Mr Ram, I'm grateful that u are coming nearer to us :)

[2:185] Ramadan is the month during which the Quran was revealed, providing guidance for the people, clear teachings, and the statute book. Those of you who witness this month shall fast therein. Those who are ill or traveling may substitute the same number of other days. GOD wishes for you convenience, not hardship, that you may fulfill your obligations, and to glorify GOD for guiding you, and to express your appreciation.

Jom Puasa, Iftar dan Solat Terawikh!

Papa John!


better ingredient, better pizza.

serius pizza dia sedap!
baked meatballs pon sedap!
baked rice and chicken mushroom pon sedap!
yg tu je yg dicuba hari ni. lain kali plak ye. ngee..


bangga i dapat bergambar dgan papa john. hehe. :D

they called it life



internship.
it is nearer.
at first it felt happy cause finally u can feel very independent and be in a working environment
away from books, tests, assignments, lab, quizzes.
but then it struck me when i remember
all of the things that will be not there anymore.

friends.
it is awesome if we got at the same or near place 
then we can like share the house or even rooms
but then if not
we'll be away from each other
so there'll be no talking with each other
no frequent lepaking after makan
no more karok
no more eating cakes together
no more camwhore 
sad facts but it is the truth

him.
this is super duper sad fact that i need to face
they'll be no more someone that i can rely on my time of need the most
even now if i was at the registra and feel tired to walk back to my village
he will pick me up.
despite of what he is doing.
things will surely not be the same again
plus if we were far from each other.
serius sedih.

its hard to face the truth
but we'll just wait and see of what will happen.
anything that happens
life goes on.

this is the only way we can go on with our life peacefully. hopefully.

Restoran Haji Sharin Low



hyee..japg ad test tapi dh pukul 7. dh xbleh baca buku ngehngeh
alasan.
anyway, aritu pergi makan kat Restoran Haji Sharin Low 
dekat je dgan gerbang malam tu..dekat dgan hotel regency kot. hehe xtahu hantam sajoo
tapi dekat2 situla
restoran ni merupakan restoran makanan cina-muslim
dh byak dh cawangan yg dibuka di seluruh malaysia. bolehla usha2 fesbuk dia tgok hehe
tapi ad org ckap kat ipoh ni paling sedap.
so, aritu disebabkan ter-overexcited ak telah order byak gla makanan muahaha

pembuka selera hehe...shark's finned soup. uuuu sedap giloss hehe

this is sotong goreng tepung. hee

udang butter. 

ketam yg ak dh xingat masak apa xtau. tapi sedap. hehe

haaa ni yg special kat sini. itik panggang. ngee

tapitapi. sedap memanglah sedap.
tapi lain kali kalau nk makan kat sini datang ramai2 tau.
kalau x rugi..sbb dia masak based on kecik or large
bukan tgok brapa org yg nk makan. rugi2. hehe
tapi memang sedap. serius..ngee..

sekian. nk test pkul 8 bubye2 :D

Last Day


akhirnya, setelah lama bebenor post ni dok tersimpan dalam draft,
arini barula boleh publish hehe..
sorryla i busy sikit skrang ni..haha
busy apa ak pon xtahu.
okeh berbalik kepada our last day of the trip
kunun2nya nk balik esok pagila lepas subohla apala
last2 semua pakat bangun lambat haha
maka kitorg pon decide utk extend lagi stgah ari sewa kreta sbb dh xsempat nk balik before 11 pon
walaupun ada sedikit kekeliruan dgan abg kreta tapi nk buat mcm mana mmg xsempat kot
so, leave that to that. mak yan awai2 g dh p market pastu memasak utk kitorg smua
wuuu sedap glo mak yan masak.
ada ayam goreng satu bekas besar tu ha..sambal sotong, sayur bayam kot, ayaq asam, ulam2an, and paling best ikan masak pindang aaaa teringat kat mak ak huu..
makan sampai kenyang smpai bertambah2 lagi tau hehe
semua lauk sedap2. terima kasih makcik! :D
then kitorg pon siap2 utk bertolak pulang
but before that sempat lag kutip cabaila asam limau la jolok bo'tan lagi tau hehe
nah tgok gambar2nya

kunun2 dok tepi pantai haha

nk jugak menyempit2 hehe

haa kutip jgan xkutip hehe

kitorg smua dgan mak yan hee :)

lpas bersalam2 salaman kitorg pon bertolak pulang
ngee..jumpak lagi mak yan maybe time raya? hehe insyaAllah :D
plan asal ingat nk terus balik je tapi bila nmpak signboard tunjuk zoo taiping
terasa nk pergi la plak! hehe..kreta dh sewa smpai 11 mlm kan gunala hehe
yg lawaknya, time lagi 750m exit zoo taiping barula kitorg yg kreta blakang ni kol org yg dok kreta dpan tya
then terus je belok masuk exit.hehe nice.
unplanned plan always make it more fun. fun. fun. haha
dh smpai2 saddddd
zoo dh tutup plak..bukak balik time pkul 830 utk night safari
time tu pkul 6 ptg.
wuuuu hajat xkesampaian
tapi xpala..boleh jgak smpai kat pintu masuk. jadilaaa tgkap gambar skit2 hehe 


muka sedih lulz. misao je x. haha

walaupun xdapat masuk zoo tapi kami dpat makan aiskrim roti dan sate ikan yg bakaq tu hee..suka
lpas dh makan2 ingat nk g kuala kangsaq nk makan laksa but then since kena troll dgan GPS AGAIN!
kitorg pon balik je la hehe..
smpai utp around pkul 9 pg makan2 dulu then baru hantar kreta.
pastu balik. aaaa penat weh. penat.

overall :

our first trip memang best! 
tapi lpas ni ak ngan wan dh xnk jadi organizer. penat. 
so lpas ni, organizer ikut org yg duduk kat negeri tu eh
kitorg nk berjimba2 lak haha
then, about driving in penang. hate it!
macam kl dh ak rasa. dgan driver yg super rude and x tolerate lgsg dgan org lain
aishh tensi waaa..haha
last but not least

it's not about the place that makes it superb.
it is the GREAT COMPANION around us.
that is more important. :D

muka penat. jom balik! haha