Intern #1


assalamualaikum w.b.t

Hari ni dh hari selasa. Esok sehari je lg nk duduk rumah huhu. Sedih rasa. Tapi xpala. pengalaman tu penting.
Cewah..padahal memang dh ditetapkan utk pg praktikal maka haruslah akur ye dak? kang xleh grad plak cane nk kawen. hihi.

Cerita pasal intern. Alkisah, hari tu jenohla kami ni dok pakat cari rumah. Nk duduk 8 org punyala sakan. Nk saving la katakan hehe..cari punya cari smpai bertab2 dh bukak adala jumpak nk dekat 10. Tap kol2 esok hampeh~sudah ada org angkatla, kena sewa at least setaun 2 taun la aish mcm2 la kerenahnya. At the end of the day cuma ada 2 je pilihan:

1) kat wangsa maju, not furnished AT ALL
2) somewhere at Pandan Indah fully furnished. *gambar cantek je

Cuba teka yg mana kitorg pilih? hihi..Haruslah yg murah iaitu wangsa maju hehehe tapi bukan sbb murah je
sbbnye kitrog just kna naik satu lrt je utk smpai ke klcc and great eastern. Kalau yg pandan indah tu kna tukar plak malasla gitu and sedikit mahal jgak yela furnished kan. So, the choice has been made and i asked my big bro to look it for us. Luckily dapat. alhamdulillah lega yg teramat kot. serius. Selesai dh satu masalah. Semalam abg ak balik dari kl dia ckp rumah tu memang TOTALLY KOSONG~kosong hahaha sampai kipas siling pon xdak. zzz nasib baik ada lampu hehe..tp nk buat mcm mana. Biar je la..yg tu je yg ada..let's just make the best out of it.
Thanks dear big bro for helping me :)

Sekarang tgah kumpul2 barang yg nk kena bawak and yg kna beli nnt. Yg paling crucial of course it will be washing machine, fans, and maybe fridge. hihi..tu pun kalau smua org setuju.

EH! Sebelom lupa, diperkenalkan penghuni flat wangsa maju yg ak xtau apa nama dia hehe
aku, wan, misao, eiju, wawa, pipah, ana, e'zati.
3 chemy-3 mechi-2 civil hihi
ni namanya variasi :D

Semoga kita dapat tinggal bersama2 dgan aman dan sejahtera. ;)


Missing


hyeee
it's 1247 am and today marks 24th of september
meaning that i am one week away from going for my internship
and it also means that i've been away from utp for 2 weeks now
sad. bukan sbb tggai buku okay. haha

straight to the point,
i've been alone here
maksudnya, xdak kawan la bkn dok sorg2 kat rumah hihi
diorg ni smua p pakat smbung blajaq plak dh ak cuti
yg lain plak kawan2 utp la balik k rumah masing2 dh xdk sorg pon yg dekat sini
huhu..sedihnye rasa
so, this post is dedicated to those whom i missed the most.

1) BFF :)



2) Dearest GPL


 3) Yayan and wawan 


there are a few more people whom i missed the most.
-My bee-double-u-peas'ians
-My 5 Griffyndor's classmates
-Few more people from leklau ;)

seriously missing them
wherever you guys are
take a good care of yourself and be safe
till we meet again someday sometime
Insyaallah :)



cerita intern


Betul cakap ana;
time nk cari placement utk intern ni la kita tahu perangai manusia mcm mana
ada yg ribut, ada yang kalot, ada yg suka bangga diri, ada yg suka tunjuk hebat and xkurang jgak ada yg xcukup dgan satu smua nk dirembatnya, then ada jgak yg give up terlalu awal, ada yg berpuas hati takat mana yg dpt and mcm2 lagi la.
erm..macam2..baru nk intern je pon.
yg ribut and kalot haruslah kan sbb placement susah nk dpt utk batch ni.
yg xtahan tu dgan org suka bangga diri dgan apa yg dia dpt.
owh. ini x tahan. bisa mengundang kemarahan.
well, we must admit that some of us were not that good, baik je xckp apa
kadang2 terasa jgak weh.
kalau sekali xpe ni berkali2.
ermm..ntahla..kita xtahu niat dia apa kan.
apa2 pun kawan, lain kali tu jaga percakapan and perlakuan
kadang2 maybe kita xsedar perbuatan kita tu mengguris perasaan org lain
i'm not saying that i'm that good
tapi kita sama2la beringat okay..
let's just say

situasi:

so far dh dapat 5 offer. still xtau nk pilih yg mana. ermm dilemma la mcm ni.


so what if ada someone yg still xdpt placement baca? 
how will it make them feel?
of course diorg akan sedih kan.
yes, memang rezeki dia
but u shouldn't say such statement to others especially in public
always jaga hati org lain
we never know what will happen in the future
lagipun kita kan bersaudara

situasi yg seterusnya

A: weh, ak dapat company X
B: owh..ak dpt gak company tu tp ak reject. ko dapat tempat yg ak reject la tu.

dear, whatever it is there must be some reasons why u reject that offer in the first place
dh bukan rezeki ko rezeki kawan ko xperlu la ckp mcm tu
maila beribu company pun tp kalau bukan rezeki ko tu mmg u will always find a reason to reject it
in conclusion it is not because of u that ur friend got it there
it is because rezeki kawan ko mmg dh kat situ
so dia dptla situ. 
there's no need for u to go around and say that this friend got ur 'bekas'
it's not good. at all.

aish..cerita intern.
memang mcm2.
so dlm banyak2 kriteria yg disebut which one am i?
haha i would say that
i'm the one who give up too fast and still not certain of what i want in life.
the desire is there but i think i'm just too afraid to grab for what i want.
guess i'm still not ready.
but i hope that i will be ready when i'm in final year.
cause i want to secure my job before i'm graduating.
Insyaallah :)

overall
xkisahla mana2 pun kita dapat 
kalau kita xbelajar apa2 from that it will be a total loss and useless for us
so, blajarla from our workplace
gain new experience
and learn something new
kat mana pun kita dapat, tu dh rezeki kita
remember that Allah will give you what u need rather than what you want.
hold on to this strongly and u will never feel regret nor sad. ;)

*cerita di atas bukanlah dituju utk sesiapa. but for everyone to always remember that our actions can sometimes hurt other people without we realize it. 
and also, niat kita kadang2 baik tapi sometimes people might not understand what we are doing. so in the mean time, lay low and be humble. 

let's get through this. together. :)

Hari-hari terakhir di UTP


ayat mcm dh final year je haha bajet sebentar
padahal bukan final year pon..baru nk g intern haha
aaaa xsabarnya nk g intern
tapi cuak la jgak and sedikit gementar
mcm mana nnt first day? nk ckp ap? how to react? how to behave? erk. terkaku di situ. 
the future seems so uncertain.
but i'll try my best and just be urself girl, that's the most important part right?
eh. kejap. pasal intern nnt nk buat post baru so bubbye dh xmau story kat sini hehe

okay, berbalik kepada topik asal.
ermm last day of final exam. paper MS. soalan objektif 100 ketoi haha
xtahula apa ak jawab ak main boolat je hehe dhla CH sejuk nk mampoih.
so that wrap up my final exam session.
summary.
EEE- soalan susah bagi ak yg xbrapa nk ekonomi punya org ni. ditambah plak dgan kekeliruan yg berlaku haha cramp. 
PSLP- bleh plak taun ni xbagi formula. haila. sblom2 ni bagi je. why taun ni whyyyy
PPD- ku sangkakan senang rupanya susah nk mampoih. and u LeBlanc! knapala i gelak kat u kan u dh kluar time final exam huhu
MS- hahahahaha bolat sesuka hati.

tgok. EEE awal lagi cabot. sbb 1st paper and susah. haha

after paper MS kitorg pergi berphotoshoot raya dan intern 
location: padang terbiar tepi jalan haha
semangat je smua org pakai baju kurung petra siap dgan sari bagai hehe
it is our last photoshoot before going for intern.
sedih. serius sedih. dhla ad few people yg bukan dok kl nnt
cthnya che'ju petra maizat ana saddd
tp petra still bolehla sbb dia kat pd maizat pon kat melaka
che' dgan ana ni ha kat ganu kot. huhu
tap xpala, klau berkesempatan kita jumpak tau.
then we had our dinner together kemudian sorg demi sorg balik ke kampong halaman masing2
sobs. ak sempatla berjimba sehari balik2 je tgok bilik half dh kosong. sadd wan dh balik tggal la ak keseorangan huhu
mlm tu mood nk mengemas totally zero
xtaula knapa x bersemangat langsung.
last2 bukak kal ho na ho then pelan2 kemas segala barang yg ak xingat pon bila kewujudannya haha
esok pagi pon bangun awal sbb abah dh nk smpai.
serius byak gla barang ak. berkotak2 haha
then pelan2 bawak trun g bawah
perghh rasa nk tercabut tgan ak huhu..rasa mcm nk buang je kotak tu drpd tingkap then kutip je kat bawah huhu
abis berpeluh2 mcm org baru balik dari merentas desa. 
nasib baikla encik hero dtg menolong hewhew thanks hero.
tapi dua tiga kotak je dia angkat pastu ad kerja
abah I jugak hero sejati tau. thanks abah hehe :D
bilik ditinggalkan dgan keadaan yg tidak terurus.
balang2 kuih penuh kat atas meja
habok dan segala sampah penuh kat meja lantai smua ada
mop jga perlu ditinggalkan sbb abah ckp dh xmuat kete huhu
last moment before tggal bilik sedih.
xtahula nnt time intern ada katil k x. huhuuu

ni ak buat last sem lagi sbb kitorg mmg pemalas haha


see. ntahla bila ak bawak barang2 yg byak ni. haha

overall, i will miss my life as a student. 
tggu eh..8 bulan je lagi..nnt I balik UTP. :)

tadaaaa kabus di pagi hari. the day that i screwed my PSLP paper.









Raya 2012 :)


dh dekat 2 minggu raya baru la nk publish crita ni.
sebenarnya dh lama ada kat draft tapi asyik x tertekan je butang publish tu.
back to the topic itself,

1st day of Syawal

the theme for this raya is pink for the ladies purple for the guys.
that makes a ratio of 1:2 mathematics skit. terasa pandai di sini hehe

gambar ni je elok -.-'

pagi tu p smyg raya
bestnye rasa..yela setaun sekali je smyg raya kan sayu je rasa
tambah2 plak bila dgar suara abah dok takbir raya 
tp sedikit x best bila ak mengantuk gla time khutbah tu
mana xnya smlm tido pkul 5 tapi bgun pkul 6 lebih huhu
biasala time puasa jadual tido jadi pelik skit 
susah betul nk kembali ke jadual biasa
dh abis smyg, balik siap2 kejap beraya kejap dgan abah ngan mama
tangkap gambar skit2 then trus pg serbu rumah cik yam dpan tu hehe
makcik yam buat sup urat! aaaa sukanya bihun thai dia memang superb!
ak ambik urat banyak glosss meatballs dok floating kat kuah sup tu
uuu tambah 2 kali kot pastu bantai ayam kampong plak! heaven! hehe
dh lpas tu pg rumah org lain pon mampu makan kuih raya je 
hehe tp xpela..sup urat tu jmpk setaun sekali ja tau! special tu hehe
pg beraya2 around pkul 3 balik sbb cuaca yg sgat panas dan mata yg sedikit layu
tapi ak, lpas zohoq ja truih chow nk p rumah zahidah
time ni mama tidoq so blehla senyap2 bawak kereta hehe :D
fetched madd and haziana then mulala kitorg dok merapu kat rumah zahidah tu haha




mak zaidah buat bihun sup! slurpp sedap2 ni harus makan hehe


penat tau adjust henset atas kotak tisu hehe

2nd of Syawal

my open house day :)
mama tempah kat mak chaq nasi tomato so xbyak sgat pon yg kna prepare
cuma kemas2 rumah ja


toksu ngan mama hee..toksu nampak muda lagi my mum haruslah kan hehe

anak pak lang baby yg no 3 aaaa comel2 

gambar ramai2..madd the cameragirl hehe

hee..besfren yg hadir thanks uolls

hee madd,me,sabb :D

eh2 haziana pon nk ada jgak haha

open house kat rumah memang best!
serius. because this is the time for me to meet all the relatives and actually catch up on how they are doing
means, where they are living now, how many kids etc
it's true that makan2 did brings people closer. hehe
malam tu p rumah pak chaq plak makan ikan bakaq
perghh memang terbaik! balik2 tu letak kepala trus pap!
tido smpai esok subuh. serius letih gla rasa. 
but it's totally worth it :)


3rd day of Syawal

rumah arina and rumah madd
rumah arina buat open house
and rumah madd ada kenduri akikah




first time arina tggi drpd kami smua hehe :P

kat rumah madd.
xleh tgkap byak gambar org ramai
kena behave sikit. hehe
tgokla anak sedara dia. comel gloss aaa loike!!


4th day of Syawal

owh ingat nk balik utp arini tapi xjadi. haha.
instead, i went to rumah wa for kak basyirah and pait's wedding 
and on that night my neighbor is having their daughter's wedding
erk i mean akad nikah. hehe
owh. ingat dh skrang. this was the day my dearest cat got hit by a motorcyclist.
huhu...serius sedih..nasib baik benda tu jadi dpan abah
i mean, adala jgak org yg tgok huhu
balik2 tu mummy diam je..makan x minum pun x
instead, she just kept breathing heavily and repeatedly without making any voice at all
yup. nothing! huu..then tiba2 dia jalan jauh skit dprd ak then dia kencing.
tapi kluar darah yg sgat pekat. huhuuu serius sedih.
abah ckp dh xlama dh dia nk mati dh tu.
so i just kept waiting there.
teman dia kot2 betul huhu..serius sedih.
anak2 yg batch ke-4 ni still menyusu kot sedihhhh
then time maghrib tu dia blah p kat pagaq rumah blakang
org ckp kucing ni mmg camtu kalau dia rasa dia nk mati dh dia dok jauh2 xmau bg kita tau
lagila ak sedih
huhu..so mlm tu time kenduri ak nmpkla anak kucing 2 ekoq tu dok tdoq atas kerusi kat luaq
sedih je tgok dudukla 2 org kat situ
so ak pon bawakla masuk dlm tdo atas sofa.
pastu bla ak bwak kluaq depa balik lpas tu guess what
mummy tgah dok dpan bekas susu yg ak buat utk anak2 dia tadi
ya Allah gembiranya rasa..syukur sgat2
it is truly a miracle. benarlah kucing tu ada 9 nyawa hehe
so, ak tggal anak2 dgan mummy dia and esok pagi tu bukak2 pintu blakang ja nmpak diorg dok dpan pintu blakang dlm kotak with their mummy
siap menyusu lagi. hee
dear mummy, u r very strong ;)

ni time dia kluaq darah tu huu

day 5th of Syawal

went out with the girls for domino actually
but got wind up at kfc at last.
haha..gla ramai org kat domino. nk tggu smpai sejam kot gloss
nnt plak la ye kita kluar ke domino rakan2 :)




have great time with all of you dear girlfriends.
nnt jumpak lagi!
bila kami balik hampa semua dh sambung blajaq plak.
aaaa rageee

6 Syawal 

siap awal2 pagi bertolak pulang ke utp bersama fifi dan lukman.
part sedih
bila ak p kat pagaq ja smua kucing pakat mai mcm nk ucap gudbye jgak kat ak
huhu 
even the babies pon dtg tau.
sedihh..tggu tau abis exam ni i balik huhu..

overall.
I enjoyed every and each moment of 6 days of syawal with family and friends.
all that's left is struggling for final exam.
it's a fair trade ey?
;)


yup. i'm developing panda's eyes right now